Motosikletle Dünyayı Yaşamak 2

Motosiklet ve gezi tutkunları için hazırladığım notların ikinci bölümününde, uzun bir yolculuğa çıkacakların ön hazırlıklarından ve yolda dikkat edilmesi gereken konulardan bahsetmek istiyorum.

Böyle bir motor yolculuğundaki en önemli karar kaç motor çıkılacağı ve motorda tek kişi mi, iki kişi mi olacağı. Her iki durumu da tecrübe etmiş biri olarak, ki Yunan adalarına iki motor, Katmandu’ya ise tek motor gitmiştim ve Katmandu’ya gidişi Elif’le (Alphan), geri dönüşü de yalnız olarak yapmıştım, her ikisi de son derece keyifli ve güzeldi. Her iki durumun da kendine özgü çok hoş detayları var, öyle ki, birbirlerinden ayıramıyorum. Herkesin de kendisi için en uygun yolu deneyip görmesini öneriyorum. Paylaşmak yaşadıklarınızın değerini kat be kat arttırırken, böyle özel bir geziyi yalnız yaşamak da, kişiyi daha farklı tecrübelere taşıyabiliyor.

1995 yılındaki Yunan adaları ve 1997 yılındaki İstanbul – Katmandu – İstanbul yolculuğu notlarımdan derlediğim bu çalışmanın, başka gezgin –

motorcuları da cesaretlendirmesini diliyorum.

En zoru marşa basıncaya dek olan kısmı. Yükleme işlerini tamamlayıp, motorun yan ayağını kaldırdıktan sonra, altınızda ileri atılmak için tereddütsüz bir şekilde komutunuzu beklediğini hissettiğiniz anda, otomatik olarak bambaşka bir dünyaya giriyorsunuz. Tutku, heyecan, adrenalin, mutluluk ve gerçekten yaşıyor olduğunuzu hissetmenin verdiği tarifsiz coşku…

Sonrasında ise kilometreler birbiri ardına akıp altınızdan kayıveriyor, siz de tadını çıkarıyorsunuz.

UZUN BİR MOTOR YOLCULUĞU YAPMAYI DÜŞÜNÜYORSANIZ;

_ İlk tecrübe olarak, batıya doğru yolculuk etmek, yol koşulları, konaklama, yemek ve güvenlik gibi konularda, doğuya gitmekten daha pahalı ama çok daha kolay ve rahat olacaktır.

_ İki yada daha fazla motor ile yolculuk her bakımdan çok daha güvenli ama sonuçta olmazsa olmaz da değil. Motorun üzerinde iki kişi olmak tek kişi olmaktan daha zor, ama iki kişi yolculuk yapmak tek kişi yolculuk yapmaktan çok daha zevkli.

_ Motorunuzu servise sokup son bakımını ve kontrollerini yaptırmayı unutmayın.

_ Motorunuzun el kitabını yanınızda taşıyın ve servisinizden özellikle dikkat etmeniz gereken noktaları iyice öğrenin. Olası bir sorun halinde, bulacağınız ustaya, motorunuza özgü detayları vererek daha güvenli çözüm üretebilirsiniz.

_ Rotanız üzerinde, motorunuzun onaylı bir servisi olup olmadığını araştırın, eğer varsa bu durum işinizi çok kolaylaştıracaktır.

_ Gittiğiniz ülkeden geri dönüşü tekrar motorla yapmayı düşünmüyorsanız, dünyanın pek çok ülkesindeki büyük şehirlerdeki kargo firmalarından biri ile motorunuzu Türkiye’ye uçakla ya da gemiyle yollatabilirsiniz.

_ Yapmayı düşündüğünüz kilometreye göre, ihtiyacınız olabilecek yedek parçalardan, (ampul, sigorta, vb.) periyodik bakımda değiştirilmesi gereken parçalardan (yağ, buji, filtre, vb.) ve kullanıma bağlı aşınan ve değiştirilmesi gereken parçalardan (lastikler, frenler, vb.) fazla yer kaplamayacak bir set hazırlayıp yanınızda taşıyın. Lastik gibi çok yer kaplayan ve kolay kolay problem çıkarmayacak büyük parçalarınızı kargo olarak rotanız üzerindeki büyük şehirlerden birindeki, önceden ayarladığınız bir adrese yollatın. (Siz yola çıktıktan belirli bir süre sonra, evdekiler yedek parçalarınızı herhangi bir şehirdeki büyük kargo firmalarından birinin ofisine yollatabilir.)

_ Tubeless lastikler uzun yolda daha güvenli, imkanınız varsa bunları tercih edin.

_ Büyük depolu bir motorla daha rahat edersiniz. Eğer 20 litrenin altında deposu olan bir motorla yola çıkıyorsanız yedek benzin taşımayı ihmal etmeyin.

_ Çene kısmı tam açılan bir kaskla hem çok daha rahat edersiniz hem de kaskı çıkarmadan fotoğraf çekebilirsiniz.

_ Doğu yolculuğunda pis benzinle (kumlu, sulu, yağlı, düşük oktanlı) karşılaşmak çok olası olduğu için, karbiratörü kolay temizlenebilen bir motor seçin ve temizleyebileceğiniz bir ilave benzin filtresi takın. Enjektör kolay kolay sorun çıkartmaz ancak filtre yine işe yarar bir önlem olabilir.

_ Hemen her yerde konaklama imkanı bulmak mümkün. Ancak kirli yataklara sermek için hafif ve az yer kaplayan bir uyku tulumu bulundurmanızda fayda var.

_ Çok iyi bir ilk yardım seti edinin, neyin, nasıl ve ne zaman kullanılacağını öğrenin ve ciddi bir ilk yardım kursu alın.

YOLDA

_ Dünyanın gerçekten uzak köşelerine gitmediğiniz sürece, hemen hemen her yerden Türkiye ile haberleşebilir ve hesapta olmayan bir problemle karşılaştığınızda yardım alabilirsiniz. Belirli aralıklarla, Türkiye’deki güvendiğiniz, iş bitirici birisini planlarınızdan ve durumunuzdan haberdar edin.

_ Planladığınız yolculuk süresince ve herhangi bir aksilik olduğu taktirde, gerekebilecek miktarda parayı yanınızda bulundurun.

_ Bilmediğiniz bir ülkede motor kullanırken yollara son derece dikkat edin. Çukurlar, bozuk bölümler, şerit değiştirmeler hiç bir uyarı olmaksızın, çok ani olarak karşınıza çıkabilir. Maksimum sürati biraz düşürmekte fayda var.

_ Kamyonların ve otobüslerin eksozu motorcuyu ciddi şekilde rahatsız ediyor. Ciğerleriniz için bir takım önlemler almaya çalışın. (Eksoz gazının zararlı etkilerini bir miktar tolere eden vitaminler, iyice kapanan bir vizör sistemi yada arada nefesinizi tutmak gibi.)

_ Yol koşullarından çok emin olmadığınız sürece asla gece yolculuk yapmayın.

_ Bazı ülkelerde para bozdurmak, büyük şehirlerin dışında sorun olabilir. Bir sonraki büyük şehire yetecek kadar ve bir aksilik halinde gerekli olabilecek miktarda lokal parayı yanınızda bulundurun.

_ Akşamları motorunuzu mutlaka güvenli, tercihen kapalı bir yere bırakın ve çantalarınızı motorun üzerinde bırakmayın.

_ Belirli bir mesafe sonra benzine ulaşacağınızdan emin olmadığınız sürece deponuzu üçte birin altına düşürmeyin. (Deponuzun kapasitesine göre bu oranı değiştirebilirsiniz.)

_ Şehir içlerinde mümkün olduğu kadar az motor kullanacak şekilde programınızı yapın. Yatacak ve motoru parkedecek güvenli bir yer bulduktan sonra, şehri gezerken genellikle lokal ulaşım araçlarını kullanın.

_ Her sabah yola çıkmadan önce, motorunuzu kontrolden geçirin. Bir önceki gün yaptığınız yolculukta, motor farkında olmadığınız bir zarar görmüş olabilir.

_ Motorunuzun rutin bakımını ihmal etmeyin. Özellikle kumlu ve sıcak bölgelerde uzun yol yapıyorsanız, motor yağı ve hava filtresi daha kısa sürede kirleniyor.

_ Herhangi bir ülkede bir trafik kazası yaparsanız, kaza mafyaları ile başınızı derde sokmamak için, hayati bir durum yoksa, en yakın karakola gidip durumu rapor edin.

_ Müslüman ülkelerde, müslüman bir ülkeden geliyor olmanız işinizi çoğu zaman kolaylaştırıyor. Bir bayan ile yolculuk etmek de, yine aynı şekilde çoğu yerde işlemlerinizi hızlandırabiliyor.

_ Doğu yolculuğunda çocukların sizden en çok istediği şey kalem; yanınızda bol miktarda kalem bulundurursanız, lokal insanlarla kolaylıkla iletişim kurabilirsiniz. Şeker, çikolata gibi şeyler vermek, uzun vadede çocukları gördükleri her yabancıdan birşeyler dilenmeye ittiği ve diş sağlıklarını olumsuz etkilediği için, genellikle bilinçli gezginler tarafından doğru bir yaklaşım olarak kabul edilmez.